Belső iránytű erőhöz, egészséghez: Vargyas Béla, a gyógyító

vargyasbela2015A csíkszentgyörgyi Vargyas Bélát, a gyógyítót sokan felkeresték ilyen-olyan nyavalyákkal. Még Szlovákiából, Törökországból is segítségét kérték. Lódoktorként, inazóként, gyermekcsinálóként is emlegetik.

Lévén, hogy ismerősen cseng a neve több településen is, nem csoda, hogy a szintén csíkszentgyörgyi származású Keresztes Zoltán plébánosnak jártában-keltében többször is feltették a kérdést, hogy ismeri-e falustársát, aki segíthet a bajaikon, enyhíthet betegségeiken. Ezért is döntöttek úgy a Belső iránytű előadássorozat szervezői, hogy egyik péntek esti meghívott Vargyas Béla bácsi lesz.

Úgy vallja, hogy mélyen hívő ember, bízik saját magában s az Istenben. Gyógykenőcse a lehető legegyszerűbb. „Gyenge olajat használok a kenéshez, amit kapni lehet, mert ha zsírral kennék, ötven disznót kellene tartsak, hogy elég legyen egy évre. S ecetet használok akkor, ha rosszul lesz valaki, s ébreszteni kell". Több, mint ötven éve gyógyít embereket, állatokat, tudományát orvosoktól szerezte. Tüdőbeteg lévén nem vitték el a Duna-csatornához dolgozni, hanem állat és emberorvosok közé került, akik gyógyszer nélkül gyógyítottak, ott tanulta meg helyrerakni a kificamodott végtagokat. „1959-ben néztem, hogy az orvos egyik-másik betegnek a kificamodott karját, térdkalácsát, bokáját tette vissza. Én is megpróbáltam, az én ujjamat tette alul, s az övét a tetejére, s így tanultam" – mondta.

 

{mp3remote}https://db.tt/12OyeWNp{/mp3remote}

Saját magának orvosa
Amint elmondta, sok betegségből kigyógyította magát. Három évig kezelték tbc-vel, nem rosszabbodott az állapota, de nem is javult, ő viszont saját készítésű házi gyógyszerrel kikúrálta nyavalyáját. „Meguntam a kórházi vaságyat, letelt az idő. Jól voltam, mert nem dolgoztam, jól kajáztam, pihentem. Hazamentem, ki a mezőre. Jól ment egy hétig a munka, de egyszercsak esent izzadtam, gyenge voltam. Vissza a kórházba. Ezalatt addig vitézkedtem, hogy megnősültem. Mikor az orvos meglátta a röntgent, azt mondta, maga saját magát sírba tette. A feleségem terhes volt, el akarta tetetni, mert sokáig kórházba kellett legyek. Nem egyeztem bele. Házi gyógyszerrel meggyógyultam. Aztán jeges eső verhetett, még élek. Ez a gyógyszer nem drága: három tojás héjastól, négy citromnak a leve, nyolc napi érleléssel, átpasszírozva, s ¾-deci konyak, 15 dkg cukor. Amikor a cukor elolvadt, használható volt. Minden étel előtt egy kanállal bévettem, amennyit a kalán bele megfogott. Egy hónap múlva, amikor visszamentem, nem kellett hat évre befeküdjek a kórházba. Nem es mertem elárulni az orvosnak, hogy a tyúk meggyógyított. Azóta is szivarozok, s a tüdőmvel hiba nincs" - mesélte.

Öt évig béna volt a keze. A jobb keze nem érzett. Egy alkalommal, amikor az erdőben dolgozott fél kézzel, két lóval, esővel, sárral vegyülve, észrevette, hogy egyik ujja begye érez, mikor a forró edényhez ért. „Patakba ástam egy gödröt, megtöltöttem sárral, agyaggal, a zsákkal reatekertem az agyagot a kezemre, s úgy lefeküdtem. Éjjel éreztem, hogy elkezdtek pattogni az inak, mintha drótból volnának. Addig pakolásztam, recsegtettem, hogy nyárba már a kaszakantárt meg tudtam tartani az ujjaimmal. Kicsidenként addig s addig 2-3 éven keresztül, hogy jól van. Visszaépült az izomzat is. Télbe fuvaroztam, a lábaim úgy fájtak. 80 cm-es hóba mentem az erdőbe, eleredt az eső, csúszott a fa, a lovak höngörgőztek, amíg helyreállítottam, sok időbe telt. Kűjjel hideg volt, belülről a küzdéstől meg voltam izzadva, s kaptam egy csonthártyagyulladást. Amit két kezemvel húztam magam, annyit mentem. S fájdalmat, olyant viseltem, rettenet. Meleg sós vizet tettek rá. Tüzre tüzet, még rosszabb volt. 42 kg-ra meghíztam. A nagyobb leányom fedezte fel, hogy az öregek pálcával mennek, s pálca nélkül jönnek bé a kéngödörből. Haslag reataszítottak a lóra, a leányom kivezette a lovat a gödörhöz. Belécsúsztam, s a fájdalmam szűnt. Félóra múlva felálltam, s kijöttem a gödörből. De a faluba nem értem be, sírtam, mert úgy fájt megint. Elmondtam a csontorvosnak. Adorján-fürdőhöz lóval mentünk ki, s ő elkészítette a büdös fürdővizet. A két lábamot olyan hideg vízbe tettek belé, hogy az élet egybe kiszállt. Otthon ébredtem meg. Meg voltam keseredve. De harmadik alkalommal már én hordtam a vizet magamnak. A csomók megpuhultak, de lett egy hegyes hasam, s egy reggelre a mellemen lett egy bog. Hat fürdő után a daganat a vállamra s a fejem oldalára feljött. A veres dombból kiállt egy fehérség. A bicskát ki a zsebből, s megpattantottam. Véres sárga lé jött, s kezdtem hajtani a mosdótálba. S fáslit húztam a likba, hogy ne forrjon bé. Egy hét múlva a daganat elmúlt. Az állcsontom likas, a fogaim elmentek. Úgyhogy adott es a Fennvaló, de meg es kínozott" - mesélte.

Minden baj a fejtől indul
„Az agy vérellátása nem tökéletes, nem kap elég oxigént s aztán folytatódik az ízületeken, ahol a test gyengébb. A fehérvérsejt veszen erőt a piroson, megyünk, mert még bírjuk, s a gyógyszer segít, de a vérkeringésen nem segít. Találtam olyant es, hogy három évvel korábban gyomorműtétje volt, s feszített a gyomra, fájt a gyomorszáda, az emésztés nem ment. Amikor mentem elé az oldalbordákon, volt egy csomó. Amikor ki volt bontva, egy tampont a hasfal és a bőr közé bevarrtak, az betokosodott. Jött az ünnepnap, s mondtam, hogy menjen vissza, világítsák át. Ügyesen benne volt a tampon".

Az inazásról is faggatta a plébános Béla bácsit. „Azt kell tudni, mi hova jár. A nyakat például nem elé felé kell húzni, hanem hátra, ahova jár. Az idegszál ha begyullad, az inat megfeszíti, vissza kell tenni a helyére. Egy térdkalács hiába hogy ép, ha az ágyékból lemenő víztermelő in a térdkalács alá bécsípődik, a térd dagad, feszít. A vizet lehúzzák, de visszatelik. Egyszer térdbe, ágyékba, s lábfejen meg kell szabadítani. Helyrejön. A leggyakoribb panasz manapság a csigolyasérv, s hogy a szemvilág nem tökéletes, amit gyulladást okoz".

Állatokat mentett meg
Állatokat is gyógyít Béla bácsi. „Az ember beszél, de az állat megmutat mindent, hol a fülivel, hol az orra gombjával, hol a lépetivel. A farától bémutassa, hogy a fejivel mi gond. Egy szarvasmarhánál, ha a hátgerinc fel van húzva, szeg van nála. Hat hónapig viszi, s küljeről nem látszik, mert a szeg nincs kijőve, de az állat, valamelyik lábán mutassa, hogy idegen tárgy van nála. Négy-öt nap nem kérődzött, megállott a szája egy tehénnek. Négy-öt kicsi gyermek volt a családba, s a tehén ott állott, hogy meg kellett volna borjúzzon. Hívták a vágóhíd kocsiját. Éjjel 1 órakor jött a legnagyobbik gyermek a családból, hogy Béla bácsi jöjjön, mert a tehenet viszik el, s mi télen tej nélkül éhen halunk. Neztem a moziba a filmet. Felkeltem, s mentem. Megkértem, félórát még várjanak, ne vigyék el. Vártak. Házi gyógyszert csináltam, beöntöttem. Mikor a száj megmozdult, a gyógyszer megmozdította a gyomrát. A tehén megmaradt s még vagy tízet borjúzott".

„Az erdőn az ökröknek törökbúzát őröltek csuszástól. Ez volt a takarmányuk. Egyszer az ökröknek kezdett fájni a lábuk, a kicsi köröm körül megdagadt, menni nem tudtak. Az állatorvosok nem tudták kitalálni, mi van. A gyógyszer a gyomorban segített, de a gyulladás lement a lábukba, s nem volt lábuk, mire felállni. Elvittek oda engem. Amelyik leghamarább lefeküdt, annak a bicska hegyével addig faragtam a kicsi körmit, míg az evelent elértem. Megsóztam. Míg a másik körömvel dolgoztam, az elsőből a sárga lé spreccegve jövögetett. A legbetegebb ökör leghamarább felállt, lábon lejöttek. Gyomorgyulladást kaptak, mérgezést kaptak, s az ízületeket megtámadták. Az ízületi baj a gyomorból indulhat"- mesélte.

Gyermekcsinálás
„A két váll elárulja, hogy mi van a testben. Ha mind a két ember tökéletes, s nem azon múlik, akkor egy édes kicsi elváltozás okozhatja a meddőséget. S a hormon. A hormon annyira vitéz. Beteg se vagyok, de jól se vagyok. Hol a derekam, hol a hátam, hol a fejem fáj. S az idegrendszert rombolja. A vérkeringést vissza kell állítani, ami egy felfázás miatt elbolondult. A felfázás, amit számba se vesznek, sok mindent okoz. Az inak amint helyretevődnek, minden helyrejön. A kenés senkinek nem árt évente, kétévente egyszer" - összegzett.

„Ez a tudomány átadható, ha van érzéke valakinek, s bizodalma, s ő is akarja, nemcsak a beteg. Filmeztek is, le is rajzolták, hol jár a testen az ujjam, de nem sikerült megtanulják. Unokám megcsinálja, de nem biztos magába" - fogalmazott Vargyas Béla bácsi, kinek elérhetőségét többen is elkérték az előadás végén.

Tamás Gyopár

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items