Hírek

Teljessé vált a gyergyószentmiklósi Szent István-templom

szent istvan templom bucsu 2016 bSzent István király ereklyéinek felmagasztalása emléknapján a Szent István-templom búcsújára gyűltek össze a gyergyószentmiklósi hívek. A vasárnapi ceremónia keretében a mostanra elkészült Eucharisztia oltárát, az Igeoltárt, a keresztelő kutat és a húsvéti gyertyatartót is megáldotta Tamás József gyulafehérvári segédpüspök.

A 2008-ban felszentelt Szent István-templom belseje 8. születésnapjára vált teljessé – a frissen elkészült Igeoltárt és az Eukharisztia oltárát, a keresztelőkutat és a húsvéti gyertyatartót a vasárnapi búcsús szentmise keretében áldotta meg Tamás József püspök. Az ünnep szónokaként Szent István király ereklyéi közül a jobb kézfej ereklyéjét választotta prédikációja alapjául. Rámutatott, kezével az ember jó és rossz cselekedeteket egyaránt képes elművelni. Szent István keze alkotó, kemény és igazságos kéz volt – hangsúlyozta, párhuzamot vonva a szentistváni erények és a mai ember jellegzetességei között.

„Életerejét pazarolja ez a nép. Gondoljunk csupán az alkoholizmusra, az abortuszokra vagy az öngyilkosságokra. De nem feledkezhetünk el arról sem, hogy mennyire szétszaggatjuk erőnket, mennyire harcolunk egymással, küzdünk egymás ellen" – mutatott rá a szónok. A pazarlás kifejezést magyarázva kifejtette: „A szeretetben is lehet önmagunkat pazarolni. A szeretet olyan erény, hogy minél jobban gyakorolja az ember, annál jobban gyarapszik, annál szebbé válik azoknak is az élete, akik között gyakoroljuk a szeretetet. Mert a szeretet olyan mint a nap: azzal, hogy árasztja fényét, melegét, nem fogyatkozik; megmarad fénye, melegsége."

A feltámadt Jézusra ismerő és őt maradásra kérő emmauszi tanítványok esetének felidézésével zárva gondolatait, hangsúlyozta: a két tanítványhoz hasonlóan kellene kérjük Szent István közbenjárását, hogy példája, kezének intelme maradjon velünk jövőnkért, megmaradásunkért.

forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/teljesse-valt-a-gyergyoszentmiklosi-szent-istvan-templom

Helyi hírek

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items